Kép


 

Fordítot pirandellói helyzet: egy szerző öt szerepet keres, mert nincs a színháznak pénze darabot vásárolni. Három csavargót (Honzát, Nelát és Julát) egy professzort (Habilist) és annak a nőjét (Anastáziját) írja bele a darabjába. Valóság vagy álom ez, realitás-e, vagy színház – merül fel egy idő után bennünk a kérdés.

Különös drámai helyszín: napfény nélküli sötét tárna. A szereplők ide zárattattak be, e bányába, s a "kollektív tudatunkba". Innen teljeses mértékben hiányzik a kinti élet. Nincs reggel, csak éjszaka.

A tárna tele van csontokkal, Auscwitzra való mennyiségben. Habilis professzor szerint, aki a hallstatti kultúra nyomai után kutat, a kelták dobálták ide halottjaikat. Azok a kelták, akik nem tudták, honnan jöttek és hová mennek… Különös, hogy – és ahogy – a professzor mindenáron igazolni akarja az egykori hallstatti kultúra létét. Különös az is, hogy a meglelt csontokat elzárja mindenki elől.

Azután, váratlanul ép csontok kerülnek elő, előkerül egy háborús bajonet, egy mai bakancs... Majd az is kiderül, a halottak csontjai a legutolsó háborúból – és a háború utáni politikai öldöklésből – származnak. S kiderül, ennek az országnak minden tárnája egy-egy Hallstatt...

 

Kép

Á la carte

hir6.hu | A Chis Rolls rendezte különleges Lear király fesztivál-meghívások sorát vívta ki magának az elmúlt fél esztendőben. Sarajevo, Zittau, Arad fesztiválszervezői küldték el invitációjukat a Viharsarokba, mert híre ment szerte Európában, hogy egy szokatlanul izgalmas Lear király előadás született Békéscsabán. ⇒ Tovább

A Békéscsabai Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit 2014. április 28. (hétfő) 18.00 órára a Jókai Szalonba, Závada Pál Természetes fény című új regényének bemutatójára.

Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót. A Jókai Színház társulata a Lear király című előadással tiszteleg a drámairodalom legnagyobbja előtt a Víg Színházban, ahol a  jeles születésnap hetében Shakespeare-napokat tartanak.

 

Következik

Kép

Kép

Magyar Teátrum - színházi online

Belépés

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Biztonsági kód
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja ide a fenti karaktereket, szóköz nélkül.